Orice nutritionist o sa-ti spuna ca o dieta bogata in fibre e sanatoasa.
"Ce-are sula cu prefectura?" e o intrebare fireasca, pai hai sa vedem.
Ce sunt fibrele alimentare?
Fibrele alimentare sunt o categorie de carbohidrați proveniți din alimentele de origine vegetală: fructe, legume, cereale integrale. Acești carbohidrați nu pot fi atacați și digerați de enzimele din tubul digestiv. Ele ajută la stimularea digestiei, reducerea nivelului de colesterol în sânge prevenirea cancerului de colon și controlarea glicemiei.
Fibrele alimentare sunt pe post de balast, care se elimină odată cu
celelalte reziduuri rezultate din procesul de digestie și de fermentație
intestinală. Termenul „fibre alimentare” a fost folosit pentru prima oară de nutriționistul E. H. Hipsley, în anul 1953.
Fibrele vegetale se împart în două mari categorii: solubile și insolubile:
- Fibrele insolubile (celuloza și lignina) au o putere mare de absorbție și se umflă ca un burete după ce ajung în intestin. Ele joacă un rol important în constituirea bolului fecal și în reglarea digestiei (ce imagine idilica)
- Fibrele solubile (pectina și hemiceluloza) nu ajută atât de mult la trecerea alimentelor prin intestin, ci previn sau reduc absorbția unor substanțe în torentul sangvin: rețin intrarea glucozei în sânge, fapt important pentru diabetici și reduc nivelul de colesterol. Când se dizolvă în apă, acest tip de fibre formează o substanță gelatinoasă. Fibrele solubile se găsesc în cantități mari în ovăz, mazăre, fasole, mere, citrice, morcovi, orz și în semințele de psyllium (bla-bla-bla, despre ce vorbim aici? dieta sau haine?)
Ahaaa, si celuloza asta ce-i?
Celuloza este o substanță macromoleculară naturală din clasa glucidelor (that's sweet), fiind constituentul principal al membranelor celulelor vegetale. Celuloza este polizaharidă care împreună cu lignina
(un compus macromolecular aromatic) și alte substanțe, formează pereții
celulelor vegetale și conferă plantei rezistență mecanică și elasticitate. Aceasta are aceeași formulă brută ca și amidonul (C6H10O5)n, unde n poate atinge cifra miilor.
Viscoza este o substanta organica
obtinuta din celuloza, folosita pe scara industriala la fabricarea
celofanului, a matasii artificiale si a firelor textile. Numele i se trage de la faptul ca in stare pura are o constistenta vascoasa, insa prin
tratare cu soda caustica (NaOH), procedeu numit mercerizare, ea capata
duritate.
Daca vorbim de viscoza cu sensul de material textil, e interesant de stiut ca denumirea a fost folosita pentru prima data in 1891, ea fiind sinonima cu matasea artificiala. Dar, desi contine termenul de "artificial" in denumire, din cauza procedeului industrial de obtinere si prelucrare, totusi viscoza nu este un material sintetic propriu-zis, ea provenind din celuloza, nu din compusi petrolieri.
Daca vorbim de viscoza cu sensul de material textil, e interesant de stiut ca denumirea a fost folosita pentru prima data in 1891, ea fiind sinonima cu matasea artificiala. Dar, desi contine termenul de "artificial" in denumire, din cauza procedeului industrial de obtinere si prelucrare, totusi viscoza nu este un material sintetic propriu-zis, ea provenind din celuloza, nu din compusi petrolieri.
Materia prima pentru viscoza provine din lemn, paie, stuf .
Viscoza este mai hidrofila decat bumbacul, adica poate absorbi o cantitate mai mare de apa. Tesuta sau tricotata viscoza e un material absorbant (apropo, tampoanele contin un procent mare de viscoza) de vara (daca-i amestecata cu matase sau bumbac) sau de iarna (daca-i "corcita" cu lana, casmir si alte asemenea).
Viscoza e lucioasa, grea, racoroasa si este, in opinia mea, cel mai reusit material facut de mana omului.
Totusi, procesul de productie este poluant, motiv pentru care intr-un viitor nu foarte indepartat, probabil ca se va renunta la producerea ei pe scara larga.
So ladies, intre fibrele pe care le puneti in tigaie de fiecare data cand gatiti orez nedecorticat si bluza fina si lucioasa pe care tocmai ati dezbracat-o ca sa nu se imbibe cu miros de mancare e o stransa legatura :-)
P.S. daca vreti sa-i ziceti "vascoza" nu ma supar, eu am ales varianta "viscoza" pentru ca deriva din frantuzescul "viscose".