Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

joi, 31 octombrie 2013

cu ce si mai ales de ce ma imbrac?

De frig
De cald
De fitze
De mers la sala
De cucerit
De alungat
De seara
De spectacol... si lista poate continua la infinit.

E clar ca fix asta lipsea, inca un blog despre haine... de parca nu erau deja cateva mii.
Cu toate astea inca vad pe strada hainute frumoase dar prost amestecate, pulovere intrate la apa sau dimpotriva labartate, pantofi cu noroi, peeling pe coaste si depuneri de deodorant la subsuoara, toate astea, alaturi de camasi prea largi sugrumate cu centuri late de doua palme, tricouri mulate pe colaceii inghesuiti in blugi cu 2 marimi mai mici si catarame cu strasuri sclipind in soarele pranzului.
Fashions fade, style is eternal.
Yves Saint Laurent
Ideea a cestui blog vine din experienta personala: cu toate ca aveam dulapul plin si o frenezie a shoppingului greu de egalat... deseori n-aveam cu ce sa ma imbrac. Dimineata era ora frustrarilor si a probatului in fata oglinzii. In pod am zeci de cutii cu haine, unele nepurtate. De pantofi sa nu mai vorbim, parca eram ucenica Evitei Peron. Pana cand, intr-o zi am decis s-o iau de la capat: am scapat de toate pseudo-hainutele de 2 lei pastrand cateva perechi de blugi bine croiti, vreo doua pulovere de lana si-o geaca de piele.
De-atunci n-am mai cumparat sub impulsul momentului si nici cu scuza ca "e ieftin", "la moda", "de marca"etc. Am cumparat doar haine care indeplineau simultan urmatoarele conditii:
- erau de buna calitate - materiale naturale, croieli avantajoase si un "ceva in plus". Ceva-ul asta e greu de definit dar e cel care scoate hainuta din anonimat. Totusi, uneori, ai nevoie si de piese "anonime" pe care sa le poti purta impreuna cu haine "statement".
- se potriveau cel putin cu o alta piesa din dulap astfel incat sa formeze o baza de "tinuta"
- erau fix marimea mea de azi (nu 26 la blugi ca ieri si nici 27 ca maine :-P)
- nu erau "redundante"- hehe, dap, eu sunt cea care si-a cumparat acelasi pulover de 2 ori pentru ca pe primul il "ratacisem" prin dulap
- ma simt bine in ele.

O sa incep, asadar, cu cateva reguli de baza (ca orice reguli au si exceptii):
- orice haina, oricat de frumoasa sta ca pe gard daca nu-i marimea ta sau daca nu se potriveste conformatiei tale
- orice haina, oricat de scumpa devine, in scurt timp, o "gioarsa" daca nu e intretinuta corespunzator
- monocrom e plicticos si de evitat daca nu esti mireasa sau vaduva in doliu, exceptia sunt zilele de carnaval.
- ce-i sta bine prietenei tale s-ar putea sa nu-ti vina si tie
- din fericire moda s-a relaxat si se cam poarta orice cu conditia sa nu faca parte din extremele vreunei mode trecute - pantaloni foarte evazati, blugi mai "scurti" in talie decat chilotii, pernite la umeri gen ani '80 - singura conditie e ca tinuta sa fie unitara si placuta ochiului
- hainele incomode, chiar daca-s minunate, te fac sa arati crispata si teapana iar lipsa de confort o sa-ti dea un aer trist
- contrar asteptarilor, hainele largute te fac sa pari mai subtire iar cele mulate mai rotunjoara - asa ca nu-ti indesa suncile in blugii de-acum 3 ani - ori slabesti, ori iti iei alti blugi.
- hainele trebuie sa se potriveasca situatiei si locului unde sunt purtate: asa ca... NU cizme cu toc la munte si nici blugi si tricou la Opera - dar despre asta vom discuta pe larg mai incolo.

Vrei, nu vrei, hainele pe care le porti transmit un mesaj despre tine si chiar daca esti o persoana minunata, prima impresie (aia care conteaza) e data de "pachetul vizual" pe care-l oferi... daca ambalajul e prost s-ar putea ca cei din jur sa nu-si mai dea osteneala sa treaca dincolo de el. In plus atunci cand nu esti multumita de felul in care arati ai mai putin aplomb decat atunci cand esti sigura pe tine.

Evident ca "nu haina il face pe om", "aparentele inseala" si mai sunt o gramada de proverbe menite sa incalzeasca sufletul uratelor din lumea intreaga insa desi suna cinic, imaginea ta (haine, coafura, machiaj, atitudine) determina in cele mai multe cazuri jobul pe care-l vei primi, barbatul cu care te vei pricopsi precum si durata medie a relatiei. Asta din urma nu e o remarca gratuita si rautacioasa ci un adevar crunt determinat de mentalitatea muierii de a se lasa pe tanjala imediat ce "vanatoarea" s-a incheiat in mariaj sau relatie stabila, aratandu-i-se bietului mascul in toata spendoarea ciufulita, incercanata si c-un tricou labartat. Toate povestile despre haine se aplica si hainelor de casa, pijamale, halate. Pijamaua flausata, ciorapii de lana, papucii deselati si vesta tricotata de bunica NU sunt sexy... deloc si niciodata pentru niciun mascul teafar la cap.

Hainele de buna calitate se recunosc de la o posta dupa felul in care reflecta lumina, dupa croiala, dupa "naturaletea"cu care pica materialul, asa ca nu incerca sa "te dai mare"cu zeci de hainute din poliester... nu tine. Daca nu ma crezi incearca (nu costa nimic) sa probezi o haina de piele si una de piele ecologica, un pulover de lana si unul de acril ca sa tragi singura concluziile.
Da, da, nu traiesc pe Luna, stiu ca o haina de calitate costa cat zece facaturi, dar 10 facaturi nu arata ca un pulover de casmir. In plus facaturile se strica repede (2-3 spalari) pe cand o haina de calitate, intretinuta bine tine sigur cel putin un sezon. Cu 10 facaturi esti "fashion victim" c-o haina de calitate esti "fashion icon".
Sigur ca nu mai sunt vremurile bunicii care avea pretentia ca paltonul de lana s-o tina de la maritis pana la pensie, insa nu-i nimic rusinos in a "reporta" piese de imbracaminte dintr-o iarna in alta (nu toate, evident).

Acum iti propun sa-ti rezervi o dupa-amiaza sau o zi din week-end pentru "revizia capitala"a dulapului:
- arunca, doneaza, vinde toate hainele care au mai mult de 12 luni de cand nu le-ai mai purtat, daca nu le-ai dorit timp de un an e putin probabil ca o sa-ti lipseasca si mai faci loc in dulap
- desparte-te fara regrete de toate hainele care nu-ti mai sunt bune, e inutil sa-ti faci sange rau "pusca si cureaua lata, ce barbat eram odata"... cand si daca vei slabi o sa simti nevoia de shopping asa ca n-o sa mai porti hainele de-acum 5 ani. Daca esti obsedata de silueta (ca mine) poti pastra ca etalon o pereche de blugi din liceu cu care sa te "masori" din cand in cand.
- inchide ochii si pipaie hainele care au mai ramas: pe cele aspre, "plasticoase", neplacute pe piele, arunca-le.
- cu hainele care ti-au ramas incearca sa creezi tinute dragute si vezi daca-ti lipsesc piese din "puzzle"- daca da, au prioritate la cumparare, totusi nu te arunca sa le achizitionezi pe toate odata, iti dezechilibrezi bugetul daca le gasesti si ramai "neimpacata" daca nu.

Aplica acelasi tratament dulapului de incaltaminte cu precizarea ca oricat de dragi ti-ar fi si oricat ar fi costat, pantofii scalciati, zgariati, mirositori se arunca. Incaltamintea de calitate da "statutul" intregii tinute, investeste in pantofi fara zgarcenie dar cu intelepciune.
Fa un inventar si la curele, esarfe, caciuli, palarii precum si la bijuteriile fashion.
Daca tot te-ai apucat, verifica termenul de valabilitate al cosmeticelor si scuteste-ti pielea de tortura fardurilor expirate.

Extirparea erorilor e un proces dureros. Trebuie  in primul rand sa accepti ca ai gresit si sa fii dispusa s-o iei de la capat. Partea buna e ca singurul lucru pe care-l vor vedea ceilalti e "upgrade"- ul de stil nu si chinurile prin care-ai trecut :-)

Mormanul de haine de aruncat depaseste cu mult ce-a ramas in dulap? Nu te speria, nu suferi de vreo boala incurabila, trece cu putin stil si "investitii" bine plasate.