Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

vineri, 17 ianuarie 2014

Aceeasi compozitie, una-i pufoasa cealalta nu-i. De ce?

Oricare dintre noi s-a intrebat de ce un pulover de lana (de orice fel, casmir, merinos etc) poate fi pufos in vreme ce un alt frate de-al lui e neted, aproape matasos.

Diferenta consta in procesul de industrializare a firului. Firele pot fi cardate sau pieptanate.
 
Diferenta intre cele doua e vizibila cu ochiul liber: firul pieptanat e neted, are un luciu discret si aspect "ingrijit" in vreme ce firul cardat e mai umflat, pufos, voluminos.
La cardat fibrele sunt mai scurte si dispuse aleator in interiorul firului, retinand mai mult aer ceea ce-i da aspectul voluminos.
La pieptanat (asa cum zice si numele) lana a fost intinsa, orientata intr-o directie prin pieptanare si abia apoi toarsa asa ca din "inima" firului se itesc mai putine capete zburlite.

Sa ne intelegem, toata lana este mai intai cardata (pentru a elimina impuritatile), dupa care este pieptanata pentru a dispune firele paralel. Firele mai scurte care raman in dintii pieptanului si sunt folosite pentru toarcerea firului cardat, firele lungi, orientate in aceeasi directie sunt toarse si devin "fir pieptanat". Ca sa fac o comparatie, e ca diferenta dintre a face codite impletite dintr-un par intins cu placa si un par cret.

Cele doua tipuri de fir au fiecare avantajele lor: pieptanatul e mai putin predispus la peeling si mai elegant, in schimb cardatul e mai pufos si mai usor.

Daca am face doua pulovere cu aceeasi croiala, finete, marime si culoare, cel din fir pieptanat ar fi cam cu 30% mai greu decat cel din fir cardat.

Firul pieptanat are o rezistenta la tractiune mai mare, motiv pentru care se poate toarce foarte subtire si din el se realizeaza articole fine, elegante. Cardatul e mai "sport", mai vesel, mai putin snob.

Ca sa ne intoarcem la pasiunea mea, casmirul pieptanat este foarte rar intalnit deoarece e greu de prelucrat avand firele crete. Oricum, firul din casmir pieptanat are o oarecare pufosenie caci oricat ar incerca filaturile sa-l domoleasca, el tot rebel ramane si din firul "lins" mai scapa cate un smoc.

Acum ca v-am lamurit (asa sper eu) cum sta treaba o sa va pun in descrierea articolelor si tipul de fir, desi, in general, se vede din pozele de detaliu.

Sa aveti o zi faina si spor la shopping :-)