Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

joi, 31 octombrie 2013

De ce pre-owned?

O sa va spun o povestioara: pe la inceputul anilor '90, Valentino, Armani, Mariella Burani, Massimo Rebecchi veneau in Romania sa-si produca tricotajele. Se produceau nu mai mult de 100-150 de buc din fiecare model si culoare. Materialele erau de cea mai buna calitate, iar articolele respective ajungeau pe piata la preturi astromonice.
Tot cam in aceeasi vreme aparu si mirajul Chinei, fabrici imense, noi si luminoase, muncitori harnici care nu spuneau NU. Totusi, pe-afara era spoit gardu'si-nauntru leopardu'... ce leapsa si-au luat primii exploratori industriali ai Chinei... termene de livrare depasite, produse de calitate indoielnica, marile case de moda au avut de luptat ca sa repare daunele produse de asa minunata colaborare.
Intre timp chinezii au inteles care-i mersul, relatiile de business s-au reinnodat si iata-ne in zilele noastre cand comanda cea mai mica dintr-un model de bluza e de 15.000 de buc pe culoare dar ajunge deseori la 100.000. Preturile n-au scazut asa cum ne-am fi asteptat si-am ajuns sa ni se ceara in magazine 2-300 de euro pe-o hainuta cu care te vei intalni la fiecare colt de strada.
Culmea umilintei vestimentare e sa te intalnesti cu una imbracata la fel ca tine... o clona, un semn ca esti parte din gloata, ca porti uniforma dictata de casele de moda si copiata aprig. Fie ca porti originalul, fie ca porti copia identica rezultatul e acelasi: nu esti unica, nu iesi din anonimat.
Si-atunci care-i solutia?

Solutii-s doua, depinde cum si cat te tine punga. 
Prima e sa iesi din tara, sa faci shopping in magazine exclusiviste si sa cumperi numai din colectia sezonului in curs caci copiutelor le ia cateva luni pana apar. Asta inseamna ca nu vei purta nimic mai mult de un sezon, uita de reciclare. Pretul platit va fi unul exorbitant dar... obrazul subtire cu cheltuiala se tine.

A doua solutie e sa exploatezi faptul ca moda revine. Asta nu e un cliseu e realitatea, cand ai doua maini, doua picioare, un tors, un dos si-un gat le poti imbraca intr-un numar limitat de feluri... rareori apare un fel complet nou si cel mai adesea e determinat de descoperirea unui nou material care deschide alte posibilitati tehnice.

Talia in talie, si forma X s-au purtat in anii 50-60 si din nou in 80-90, la fel si pantalonii pan-la buric, largi la fund si pe crac si stramti jos.

sfarsitul anilor 50, inceputul anilor 60

crazy 80s

60s

80s
Talia sub buric si pantalonii evazati au fost flower-power prin '70 si s-au intors in mare voga la sfarsitul anilor 90, inceputul anilor '00s
anii 2000 - Ann Taylor

70s
.
Daca iei orice element, un guler, o maseta, un croi de crac de pantalon il vei regasi intr-o perioada din trecut. Moda de azi e moda de alaltaieri iar moda de ieri se numeste azi outdated, ea va fi din nou fashionable abia maine. Got my point? Cam 30 de ani trebuie sa te duci in urma ca sa dai de moda sezonului viitor. Ia incercati si vedeti ce iese... anul acesta ar trebui sa ne ducem pe la jumatatea anilor '85 ... hai sa vedem:
pantalonii-s pana-n talie, cureaua aia galbena innodata asa, umerii cazuti...

aia din centru e chiar scoasa din cutia anilor 80

umeri cazuti, pantaloni lejeri pe sold, talia in talie... Q.E.D.


Si-atunci care-i diferenta? Dac-as fi cinica as spune niciuna, totusi diferentele sunt date de imbinarile dintre elemente, de accesorii, de detalii. 
Nu vreau sa sune ca un citat din bunica da-i clar ca "nu se mai fac cum se faceau odata"... materialele-s mai de duzina, lucratura nu mai e atat de ingrijita si-si da pe fata arama lucrului "la norma" si ce-i mai rau... ne omoara globalizarea. Hainele tuturor brandurilor sunt made in China si lovite de uniformizare. 
Sa zicem ca se duce brandul X in China sa produca un model de bluza cu 3 volane pe piept (e doar un exemplu). Chinezu'o ia si-o industrializeaza, ii optimizeaza fluxul pe banda si scoate un pret de 3 lei pe bucata pentru manufacturare. 3 lei mana de lucru, 7 lei materialul(ca e matase), 2 lei transportul, total costuri de productie 12 lei, ajunge pe piata cu 150 (da'asta-i alta socoteala). 
Neica Nimeni amator de chilipiruri merge si el in China sa ia 3000 de bluze, chinezu'oportunist zice: uite ce model frumos cu 3 volane am, costa 4 lei la poarta fabricii, il vrei? Ajunge la tejghea identic cu primul model (cu culori cu tot) din poliester, la pretul de 40 lei.
Morala e ca-n 2 luni de productie copiata ne umple China de bluze cu trei volane pe piept de-ajungi sa-ti fie rusine s-o mai porti pe-a ta, iar daca te-ai respectat si-ai cumparat-o p-aia de 150... ai de ce sa-ti rozi unghiile.

Scormonitul prin sipetul bunicii personale (sau a altora) aduce beneficiul unicitatii si al calitatii, asta doar cu conditia ca bunica sa fi fost destul de fahionista incat sa nu poarte o haina prea mult timp si moliile sa nu le fi vamuit.
Conceptul nu se aplica la orice zdreanta din acril ci numai la hainele de buna calitate, din materiale pretioase. 
Stiati ca metoda de obtinere a casmirului prin tundere (la inceput casmirul se recolta numai in perioada de naparlire si numai prin pieptanare) e de data foarte recenta si ca aceasta metoda afecteaza grav calitatea materialului? 
Stiati ca toate hainele de blana din zilele noastre sunt din blana animalelor inmultite de generatii in crescatorii a caror blana e mai rara si mai subtire caci n-au avut nevoie sa se apere de frig in ultimii 10-15 ani?
Desigur ramane la latitudinea si bugetul fiecareia dintre noi daca vrea o haina neaparat noua chiar daca e banala sau accepta ideea  ca poti gasi comori prin dulapurile si lazile de zestre ale altora.

E drept ca daca nu-ti alegi corect vanzatorul poti avea amare dezamagiri dar asta-i valabil si la hainele noi. 
Pozele de calitate, la rezolutie mare, cu detalii si descrierea amanuntita va pot scuti de aceste neajunsuri.
Orice indoiala ati avea puteti cere detalii, toate "blogaresele"(m-a amuzat in draci expresia, multumesc draga mea A.) vor raspunde... e drept ca unele "fac pe proasta"si raspund evaziv lasandu-te cu nelamurirea dar un mail nu costa nimic si macar te lamuresti cu cine ai de-a-face.
Inca odata: vintage si pre-owned sau mai bine zis pre-loved inseamna haine de calitate, in stare atat de buna incat daca n-ai sti ce sunt le-ai lua drept noi, restul sunt zdrente.

Clientelor le urez spor la shopping si blogareselor spor la treaba.
Seara buna doamnelor :-)