Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

joi, 31 octombrie 2013

Vintage - parerea mea

Disclaimer: Nu vreau sa fiu rautacioasa da' uneori asa-mi iese :-)
Preambul: nu orice zdreanta care a implinit 20 de ani e vintage. Daca o haina a fost de cacat la vremea ei, de cacat ramane si dupa 20 si dupa 50 de ani. E acelasi principiu ca la toate "antique"-urile, un tablou in acuarela mazgalit de o domnisoara de pension in clipele de plictis nu devine in mod automat opera de arta odata cu trecerea timpului.
50s


60s

70s

80s

90s

Si-acum cateva reguli dupa care EU (sa n-avem vorbe ca de unde-am scos-o) pot incadra o haina la categoria vintage:
- trebuie sa fie specifica perioadei pe care o reprezinta, recognoscibila adicatelea (eee? ce cuvinte stiu :-P)
- trebuie sa fie bine croita si corect executata din punct de vedere tehnic (cizmele chinezesti strambe nu vor deveni vintage nici macar peste 100 de ani, pot deveni maaaaximum-maximorum exponate de muzeu)
- trebuie sa fie in stare foarte buna astfel incat sa o pot purta ca pe un trofeu, nu ca pe o concesie facuta epocii (exceptie fac vechiturile folosite pe post de costume de epoca)
- in afara de cazul ca o s-o folosesc la petreceri tematice, haina pe care o cumpar/ port trebuie sa fie din perioada care se intoarce... asta a fost destul de neclara, explic: daca anul asta se poarta pantaloni cu talie inalta si pense, o sa-mi caut pantaloni vintage de prin anii '80 si n-o sa ma intereseze prea tare pantalonii evazati, cu talie joasa ai anilor '70 decat daca-s colectionar dar nicidecum pentru folosinta zilnica.
- trebuie sa treaca "testul prezentului": daca as fi trait in perioada respectiva, m-as fi imbracat cu haina aia? Daca nu m-as fi imbracat atunci, de ce m-as imbraca acum?

Toate epocile au avut croieli bune si croieli proaste.
Toate epocile au avut materiale bune si materiale proaste.

Toate epocile au avut pitzi(poance) si hainele de pitzi NU sunt cool.
Toate epocile au avut haine de "matusa", care nu devin sexy cu trecerea timpului.
Toate epocile au avut segmentul lor de prost-gust, care ramane prost pe veci.
Materialele sintetice, fie ele si din 1960, sunt neplacute pe piele in plus s-au folosit la fabricarea hainutelor "de masa", "de consum"

Dupa parerea mea ar trebui sa supravietuiasca intru purtare numai hainele high-end, restul... in colectii, la muzeu sau la gunoi, dupa caz.

Teoretic cumparatoarele de vintage n-ar trebui sa fie specialiste in datare (asa cum cumparatorii de cotlete nu trebuie sa se priceapa la macelarie) insa cantitatea de fake-uri si de datari abracadabrante de pe blogurile de pe la noi ar trebui sa va faca mai atente.

Daca ati ochit o rochie superba din anii '50 ('60, '70,' 80) puneti-va intrebarea: cat din pretul rochiei se datoreaza anului de fabricatie si cat valorii obiectului in sine. 
Daca va rezulta ca anul da "pretul" incepeti o activitate de documentare in toata legea. Google e prietenul vostru cel mai bun. Verificati daca aspectul general, croiul, materialul, accesoriile se potrivesc perioadei. Daca ceva nu corespunde, mai mult ca sigur e teapa.
Daca, insa, haina e atat de frumoasa si pretioasa incat anul nu-i decat un detaliu... go for it ca doar nu umbli cu eticheta in spate.
Faceti o incursiune in trecut. Mama era fashionista? Daca da, s-ar fi imbracat cu rochia X? Daca ar fi vazut rochia Y pe o vecina ce-ar fi zis? Daca mama NU era fashionista, intrebarile raman la fel doar raspunsurile trebuie interpretate diferit :-)
Good luck :-)