Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

joi, 31 octombrie 2013

Dictionar de tricotaje - cap.1, tesaturi

E destul de greu să cumperi articole tricotate de pe internet pentru că aparatul de fotografiat rareori redă pufoșenia, fluiditatea si croiul iar dimensiunile sunt destul de aproximative având în vedere ca tricotul ”se mișcă”.
O să încerc așadar să vă pun la dispoziție câteva unelte care să vă ajute.
S-o luăm încetișor cu structura tricotului, pentru cine-a ținut andrele în mână va fi mai ușor deși o să vă povestesc numai despre ”țesăturile” industriale cele mai răspândite căci ele sunt sute.
Cel mai simplu tricot este cel ”pe o parte”, fața tricotului e diferită de dos și arată așa:
față tricot pe o parte

dos tricot pe o parte
Majoritatea tricotajelor sunt pe o parte din rațiuni comerciale: sunt simplu de realizat, intră material mai puțin decât la alte structuri, ”cade” frumos, e flexibil. Singurul dezavantaj este că se torsionează (vă mai amintiți ce vă spuneam despre cusătura dreaptă care vine pe burtă, în timp ce stânga o ia spre spate?) dacă firul e prea răsucit.
De asemenea, tricotul pe pe o parte se răsucește ajungând să-și expuna dosul, această caracteristică e folosită pentru finisaje, ca în exemplul de mai jos:
Guler ”pe o parte” - se răsucește natural



La fel de răspândite sunt ”țesăturile” elastice, sunt folosite adesea la manșete, gulere și bată dar și în corpul bluzei mai ales la cardigane (fără ca asta să fie o regulă strictă). Cum zice și numele, au tendința să se strângă ca un elastic, sunt stabile dimensional iar bluzele tricotate integral în punct elastic sunt  mai groase și mai grele (mai mult material = preț mai mare) decât suratele pe o parte.
punct englezesc, folosit la jachete și pulovere bărbătești (mai rar de damă)

elastic 1/1, manșete, gulere, bată, niciodată corpul bluzei

Elastic 2/2, manșete, bată, guler, uneori corpul bluzei - cu jocuri geometrice și/sau scăzături spectaculoase

o trecere din elastic 2/2 în 4/4 - in poză se vede cât de tare se ”închide” tricotul

o bluză în punct elastic se mulează în mod natural
un detaliu al bluzei de mai sus

Punctele ”stofă” dau țesături stabile ca dimensiune, ceva mai rigide decât celelalte, cel mai cunoscut este ”bobul de orez” dar mai sunt și altele.
bob de orez
Infinită e lista dantelelor obținute cu ajutorul masinilor de tricotat și n-am să m-apuc să vi le explic căci nu ne-apucăm de tricotat, totuși aș vrea să rețineți că pentru a tricota dantela e nevoie de o lejeritate a ochiului de tricot (astfel încât el să poată fi alungit, torsionat, mutat etc) motiv pentru care tricotajele dantelate țin rareori de cald... da-s frumoase :-)

Independent de ”punctul” lucrăturii, tricotajele trebuie să fie ”prietenoase” moi, calde, pufoase, și să cadă frumos în falduri, altminteri ori au fost opărite și s-au împâslit, ori au fost tricotate prost. În extrema cealaltă se află ”plasele de pescuit”, bluze transparente, fără ținută, care fac coate, fund și pliseuri la încheieturi.

Pe măsură ce scriu îmi dau seama cât e de greu să pui reguli fără să te contrazici, spun asta pentru că:
-unele tricotaje sunt împâslite de către fabricant pentru a crea un efect de fetru și a putea croi bucățile fără teama că se vor deșira
cardigan din tricot împâslit, cu franjuri

- unele tricotaje sunt în mod voit lăsate mai moi, cu ochiurile mai mari ca să permită croieli sofisticate cu falduri și volane sau efecte de transparență:
de efect: alternanță de tricot rar și des, manșete dantelate


În evaluarea calității tricotajelor e foarte important să folosiți bunul simț și bunul gust, dacă pare ciudat (în sensul rău al cuvântului) atunci așa și e. 
Dacă o bluză îți cauzează mâncărimi (excludem aici alergiile confirmate, cu manifestări clinice) atunci nu e din cauză că ești sensibilă ci e materialul prost. 
Dacă transpiri excesiv, nu e bluza prea groasă ci poliesterul (sau acrilicul) prea mult .
Dacă... dacă... dacă...
Dacă vrei să nu dai greș: cașmir, lână merinos extrafină, alpaca, lambswool, angora - în această ordine :-)

Dacă iți plac lucrurile de calitate, luxoase dar n-ai spart banca recent, orientează-te către articole cu croi clasic - oricum costă indecent de mult însă vei putea să le porți mai multe sezoane și se vor amortiza. Ca să nu-ți fie ținutele plicticoase (căci oricât ar fi de fin cașmirul și de diafană atingerea lui, dacă arăți ca bunica n-ai făcut nicio treabă) accesorizează-le din plin: eșarfe, coliere, ciorapi cu imprimeuri trăznite (nu toate deodată) scot din anonimat orice helancă.

Capitolul 2 din dicționarul de tricotaje va fi despre croieli, cum se numesc, cum se măsoară și cui se potrivesc dar habar n-am când o să am timp să-l scriu :-)
Seară faină  vă urez.