Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

joi, 31 octombrie 2013

Cum recunoastem materialele si ne ferim de sintetic?


Multe dintre hainele pre-loved nu au eticheta de compozitie pentru ca a fost taiata de posesoare sau pentru ca a fost cusuta in doua puncte si a cazut la spalat. Intrebarea e ce putem face in acest caz?

Putem sa luam de buna afirmatia blogaresei, mai ales daca e una cu experienta, specializata intr-un anumit tip de articole si are faima buna sau putem sa facem cateva teste simple acasa.
Ce-i drept testul de acasa e ulterior cumpararii dar macar va lamuriti despre onestitatea vanzatoarei.

Astazi vorbim despre eterna dilema: material natural versus material sintetic si pentru ca, cel putin calendaristic, e iarna luam la control lanurile (pluralul de la lana :-P).

Inspectia vizuala: puse in lumina, lanurile naturale nu au luciu, sunt mate (exceptie fac amestecurile cu matase care au un luciu discret, aproape insesizabil). Daca firele sclipesc in soare... e sintetic (exceptie face mohairul care are firul lung si mai gros si luceste aproape ca acrilul).

La pipait: daca strangi intre degetul mare si aratator (gestul clasic de numarat bani) materialul pus in doua, atunci cand o parte aluneca una peste cealalta, lanurile nu scartaie. Acum nu va imaginati ca e vorba de un scartait ca de usa neunsa, se simte mai mult decat se aude si, hai sa recunoastem, pentru asta e nevoie de experienta.
Warm feel... nah asta-i mai greu de descris pentru ca e vorba de o senzatie personala dar incerc: atunci cand pui mana pe un articol din 100% lana (nu conteaza animalul care a donat-o) trebuie sa simti ca si cand ai fi pus mana pe ceva viu, cald. Daca simti rece (si eventual mana transpirata, umeda) e sintetic sau amestec cu mult sintetic.

O metoda la indemana oricui e "proba de foc", respectiv jumuliti un pic de material (de pe dos) sau gasiti un capat de ata nefinisat (tot pe dos), faceti o biluta si parliti-o cu bricheta (ideal deasupra chiuvetei ca sa aveti apa la indemana si sa nu dati foc la casa).
Acum analizati rezultatul:
- daca miroase a par ars si cenusa e sfarmicioasa, e lana (de la ce animal... e chestiune de finete si experienta)
- daca miroase a frunze arse si cenusa e sfarmicioasa, e viscoza 
- daca miroase a plastic ars si face in loc de cenusa o biluta tare, e sintetic.

Daca e cate un pic din fiecare... e amestec.

Bafta la "identificare" :-) totusi, inainte de a sari in capul vanzatoarei acuzand-o de frauda, asigurati-va ca ati identificat corect materialul si eventual cereti parerea unei persoane experimentate.