Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

joi, 31 octombrie 2013

Uniforma

Nu mai pot de Zara, Berska, Stradivarius si Pull & Bear aka Grupul Inditex, de H&M si GAP... mi s-a acrit.

Astea sunt, in aceasta ordine la data scrierii, cei trei mari retaileri de haine si accesorii. Astia imbraca tot mapamondul. In uniforma ne-mbraca pe toti.
Inainte vreme daca te-ar fi teleportat cineva in Franta, Italia, Germania... oriunde in lume si-ti arata trei fashioniste puteai sa ghicesti tara in care te afli... Acu' ioc. S-a pierdut stilul, s-a globalizat imbracamintea.
Mai radeam de chinezi in urma cu ceva ani ca purtau uniforma, nah ca ne-au dat uniforme la toti sa ne-ajunga.


Din 1912 pana in 1990, mao suit - costumul lui Mao (Mao Tse-tung desigur) a fost haina de munca, de gala, de plimbare. Purtarea lui atesta aderarea la principiile comunismului, adicatelea un fel pervers de a declama "uite ca-s si eu ca voi, ma integrez perfect".
De la vladica la opinca si de la gradinita pana la azilul de batrani, mao-suit era haina chinezului. Mi-aduc aminte un banc de pe vremea aia: cum se fac filmele porno la chinezi? pun muncitoarele sa se descheie la primul nasture de la gat.

D-aia cand vezi ca juma' de mapamond se-mbraca din trei firme stai si te-ntrebi cat mai e pana la Zara-suit, H&M-suit si GAP-suit... recunosc ca e un fel de progres, o s-avem de unde-alege :-)))))))))))))).

E drept ca Zara industrializeaza un produs nou in 2 saptamani in timp ce parlitilor de la Armani si Valentino le ia 6 luni, e drept ca unde Zara costa 1 leu, aia doi de mai sus costa 50, dar ce ma scoate pe mine din sosoni sunt pretentiile de fahion. Zara imbraca plebea, casele de moda imbraca elitele iar la mijloc se afla "artizanii" (hai sa-i numim asa) specializati despre care o sa vorbim intr-o alta postare.
Armani 2014 - barcuta, umeri cazuti (end of 80s - early  90s)

Armani 2014 am zis - pantaloni cu talie inalta si pense, ring a bell?

Chanel 2014 - carouri, culori neutre, pantalonii cu pense in talie

Issey Miyake - preferatul meu

Valentino haute couture
Eh, daca inca n-ati gasit insipratia pentru iarna asta, cam pe-aici ar trebui s-o cautati. Cand voi vedea pe strada prima "cotofana" care a schimbat blugii stramti cu talia 15 cm sub buric pe niste pantaloni in trend... o sa va anunt.

Ne-mbracam de la magazinul de uniforme? Ok! Da' hai s-o lasam mai moale cu pretentiile de diva. Hai sa nu ne imaginam ca-ncepe si se termina moda la noi in Mall, ca am fost in cercetare pe la Inditex si era plin de moda de-acu' 3-5 ani.
Hai sa facem o distinctie intre "ma imbrac pentru ca mi-e frig" sau "ma imbrac pentru ca-i ilegal sa umbli-n curu' gol" si "ma imbrac pentru ca iubesc moda, hainele, accesoriile".

O fashionista isi alege personal fiecare piesa in parte. Fashionista stie sa se uite la detalii, la materiale, la chitibusuri marunte invizibile pentru novici. Fashionista se imbraca mai mult pentru ea si mai putin pentru ca-i pasa de parerea lumii. Fashionista are si papucii de casa in trend si nu se culca in pijama de flanel :-)

La polul opus se afla "copiuta". Copiutza n-are habar de moda, vede ceva pe strada si-i place, se duce si-si cumpara. Nu conteaza ca sta pe ea ca pe gard. Copiuta e predispusa la uniforma si-si va mimetiza prietenele atat cat o duce capul. Copiuta e cea care incurajeaza fake-urile, ii put picioarele de la incaltarile de plastic si se amusina la subrat din 5 in 5 minute ca stie ca transpira de la sintetic.

Curaj fetelor, schimbati stilul :-)