Disclaimer

Acest blog (cel putin partea de "texte si povesti") nu este pentru mironosite caci limbajul folosit e unul slobod, limba romana fiind bogata in expresii colorate pe care le folosesc cu mult drag.
Daca nu puteti trece peste forma ca sa ajungeti la continut si daca delicatii dumneavoastra neuroni nu au mai venit in contact cu astfel de orori, abtineti-va de la a-l citi, nu e obligatoriu!
Multumesc :-)

joi, 31 octombrie 2013

Dictionar de tricotaje - cap.2, croieli

Dragele mele, ocupata cu deschiderea usilor garderobei mele catre voi, era cat pe ce sa uit ca v-am promis un al doilea articol despre tricotaje.

In tricotaje s-a pus tot atata fantezie cat si in moda in general, totusi in acest domeniu exista o serie de limitari tehnice care fac imposibil de realizat circa 30% dintre schitele designerilor.
Piata, concurenta si chinezii (!) pun limitari de ordin economic... e inutil sa faci o mandrete de pulover de casmir de 1 kil jumate pentru ca o sa iasa atat de scump incat o sa oftam toate la el dar n-o sa-l cumpere aproape nimeni. La fel de inutil e sa bagi 3 ore de manopera, pe o masina super-sofisticata, in tricotarea unei fete de pulover, iese minunat si nou si altfel dar nu-l vinzi ca e prea scump.
La intersectia dintre economie si design stau, care mai de-a stanga economiei sau de-a dreapta modei, tricotajele noastre dragi
Pretul acestora e dat de:
- calitatea materialului: un material natural e mai scump decat unul sintetic, un casmir fin e mai scump decat un casmir de duzina
- cantitatea de material: cu cat e mai mare si mai greu cu atat va costa mai mult
- tipul de tesatura: eh, aici e putin nuantat, cu cat mai scumpa si mai greu de gasit e masina care tricoteaza modelul respectiv cu atat pretul produsului final va fi mai mare. Cateva exemple: masinile de finetea 20 (care "fac"20 de ochiuri pe centimetru) sunt mai rare decat cele F.12 (12 ochiuri pe cm), masinile care fac intarsie si/sau dantele sunt mai scumpe decat cele care lucreaza "pe p parte"si tot asa...
- croiala - daca articolul respectiv e "croit din masina" adica are scazaturi ca la andrele atunci va fi mai scump decat un articol ale carui panouri sunt croite cu foarfeca si festonate la masina de cusut. Culmea croielii este asa-numitul "integrale" care nu are nici o cusatura fiind tricotat de la poale pana la guler dintr-o bucata (daca nu uit va pun diseara o poza).

Nah, dup-asa o lunga introducere haideti sa descalcim croielile astea... o sa vorbim numai despre pulovere ca altfel ne-ntindem cat enciclopedia.

S-o luam, zic, de sus in jos de la guler.
- decolteul poate fi: la baza gatului, in V, rotund, barcuta
barcuta - decolteul e croit putin spre deloc (maneca e raglan)

la baza gatului (maneca raglan)

decolteu rotund - descopera de la clavicula pan-la buric functie de fantezia designerului

decolteu in V - acelasi comentariu ca mai sus, corp cambrat

- gulerul, categorisit dupa inaltime si grosime: ingust, lupetto in picioare, lupetto dublu, inalt roll, inalt in picioare
guler inalt roll, corp lejer evazat

guler inalt in picioare (simplu) - umar clasic

lupetto dublu - cu fermoar in poza dar poate fi si fara sau chiar cardigan

lupetto in picioare


- umerii: clasic, cazut, a sella, raglan. Sella si raglan nu-s chiar umeri ci prelungiri ale manecii pana la guler.
maneca sella

raglan - asta din modal seamana rau de tot cu asta din casmir, pretul nu-l comentam

umar cazut, corp drept
- corpul puloverului poate fi: drept, cambrat, evazat, scatola aka "cutie" aka re-gaselnita sezonului. Gaselnita pentru ca s-au repezit toti designerii ca uliu-n gaini pe aceasta croiala si pe unde te-ntorci numa'd-astea vezi si "re" pentru ca s-au mai purtat cutiile si pe la sfarsitul anilor '80.
pulover scatola (cutie)
- mansetele si bata sunt in majoritatea cazurilor la fel dar nu-i o regula. Pentru sustinerea lor (ca sa nu se labarteze) se foloseste un fir subtire, aproape invizibil de Lycra, de asemenea tesaturile utilizate la mansete si bata sunt in general tesaturi elastice (1/1, 3/2). Latimea mansetelor si a batei e la bunul plac al designerului.

Nu consider postarea terminata, am omis o gramada de lucruri asa ca va avea multiple update-uri :-)
Seara faina sa aveti